ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012. ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Στην πορεία προς τις πρόωρες εκλογές του Μαΐου 2012 το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα νομιμοποίησης έπειτα από την κατάρρευση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (Νοέμβριος 2011). Προκύπτει ο σχηματισμός της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, αλλά και οι αποχωρήσεις αρκετών βουλευτών από τα κόμματα της συμπολίτευσης. Τα στοιχεία αυτά προδιαγράφουν μία χωρίς προηγούμενο αναδιάταξη του κομματικού συστήματος. Τα άρθρα γνώμης αποτυπώνουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα κατά την προεκλογική περίοδο έως το Μάιο 2012, τις εκλογές Ιουνίου 2012 και το σχηματισμό της κυβέρνησης Α. Σαμαρά με την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Επιστροφή στα κόμματα

Τα Νέα, 11.3.2012

(..)»είναι αναγκαίο, και μάλιστα επειγόντως, να στραφούμε πίσω στις απαρχές της δημοκρατίας. Να στραφούμε δηλαδή στη συμμετοχή, στη διαβούλευση, στη συναίνεση και στην αμφισβήτηση, με προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με όρους πολιτικής αρένας, αλλά μέσω των θεσμών που επί δύο αιώνες αποτελούν τους βασικούς μοχλούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις αναπτυγμένες πολιτικές κοινωνίες. Μέσω, δηλαδή, των πολιτικών κομμάτων.

Τα κόμματα επιτελούν τις αναντικατάστατες λειτουργίες της αντιπροσώπευσης, του δημοκρατικού ελέγχου, του πολιτικού ανταγωνισμού, της πολιτικής ενσωμάτωσης, της συνάρθρωσης συμφερόντων και της ανάδειξης του πολιτικού προσωπικού.

Και τώρα έχει έλθει η κατάλληλη στιγμή για τη μεγάλη επιστροφή των πολιτών στα κόμματα. Κόμματα παλαιότερα ή νεότευκτα, κόμματα κυβερνητικά ή κόμματα διαμαρτυρίας έχουν τις δικές τους παθογένειες, με κυριότερη την τάση για έναν λαϊκιστικό και δημαγωγικό ρόλο.»

πλήρες άρθρο https://www.tanea.gr/2012/03/11/opinions/triti-apopsi-epistrofi-sta-kommata/

Πορεία στο σκοτάδι

Τα Νέα , 27.4.2012

(..) «έλλειψη «συναλλακτικών» κινήτρων για τους πολίτες, η ρηχή ιδεολογική ταυτότητα των κομματικών σχηματισμών και η απουσία ουσιαστικών δυνατοτήτων συμμετοχής στην κομματική ζωή οδηγεί σε ρήξη ανάμεσα στα κόμματα και τους υποστηρικτές τους. Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα, κατά συνέπεια, είναι ότι οι άκριτοι και παθητικοί έως πρότινος υποστηρικτές των μεγάλων κομμάτων επιλέγουν κατά κόρον κόμματα με ρηχή και συγκεχυμένη ιδεολογική ταυτότητα. Ως εκ τούτου, και ο κατακερματισμός επαναφέρει σε πολλαπλές εκδοχές το ίδιο πολιτικό πρόβλημα. Αν ισχύσουν τα παραπάνω, τότε η πολιτική παιδεία ηγεσιών και υποστηρικτών αποτελεί πρωταρχικής σημασίας πολιτική προτεραιότητα. Αλλά ποιος είναι σε θέση να αναλάβει τον παιδαγωγικό ρόλο;»

πλήρες άρθρο https://www.tanea.gr/2012/04/27/opinions/triti-apopsi-poreia-sto-skotadi/

Αντίο για πάντα

Τα Νέα, 8.5.2012

(..)»ένα κομματικό σύστημα υπό μορφή παλίμψηστου, το οποίο καθιστούν δυσανάγνωστο οι επικαλύψεις των (αριστερών, δεξιών, κεντρώων, αντισυστημικών κ.ο.κ.) πολιτικών στοχοθεσιών. Αυτό γίνεται σαφές από την αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα σε, κατά τα άλλα, συγγενείς κομματικές δυνάμεις στα αριστερά και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, δυνάμεις οι οποίες διαφαίνεται ότι δεν θα επιτύχουν τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Η αποτυχία αυτή τεκμηριώνει το πρόβλημα νομιμοποίησης που έχει προκύψει – κι αυτό επειδή η συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης και η λειτουργία αντιπολίτευσης αποτελούν τα θεμελιώδη σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία.»

πλήρες άρθρο https://www.tanea.gr/2012/05/08/opinions/triti-apopsi-antio-gia-panta/

Ριζοσπαστικός εξευρωπαϊσμός

Τα Νέα, 24.5.2012

«Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να διαθέτει σαφές κυβερνητικό σχέδιο για τον ριζοσπαστικό εξευρωπαϊσμό της κοινωνίας με γνώμονα το αίτημα μεταρρυθμίσεων, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των ασθενέστερων που εκφράζει η ελληνική κοινωνία. Μια ισχυρή συμμαχία υποστήριξης για ένα τέτοιο κυβερνητικό πρόγραμμα θα προκύψει μόνο μέσα από τη συνάρθρωση των επιμέρους προγραμμάτων όσων κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς εμπράκτως ακολουθούν την ευρωπαϊκή οδό για την αποκατάσταση της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από το κράτος προς όλους τους φορολογούμενους πολίτες.»

πλήρες άρθρο https://www.tanea.gr/2012/05/24/opinions/triti-apopsi-rizospastikos-ekseyrwpaismos/

Θα παραδοθούμε στον Λεβιάθαν;

Τα Νέα, 14.6.2012

(..) «το κράτος της 18ης Ιουνίου πρέπει να έχει ισχυρά θεσμικά αντίβαρα στις τάσεις πολιτικής κυριαρχίας και διαφθοράς, θεσμούς ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στα κόμματα, την κυβερνητική και αντιπροσωπευτική λειτουργία, οι ηγεσίες να μπορούν να εξισορροπούν δημοκρατικά και αποτελεσματικά τις λειτουργίες τους σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος, προγράμματα μεσοπρόθεσμης κυβερνητικής στρατηγικής να υποστηρίζονται από ισχυρή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, η διάσταση της βιωσιμότητας να καθοδηγεί κάθε επίπεδο λήψης πολιτικών αποφάσεων, το κράτος πρόνοιας να λειτουργεί με όρους προστασίας των πραγματικά ασθενέστερων και να αποκρούει τις τακτικές των προσοδοθήρων και των τζαμπατζήδων, να εμπεδωθούν η ανεκτικότητα, η προστασία των μειοψηφιών και ο κοινωνικός πλουραλισμός, να εδραιωθεί η χρήση εκλογικευμένων επιχειρημάτων για την έκφραση της διαφωνίας, να επικρατεί αξιοκρατία και ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, η πολιτική ανυπακοή να εκφράζεται με μη βίαια, πολιτικά μέσα και να αφορά τεκμηριωμένες περιπτώσεις παραβίασης των ελευθεριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης.»

πλήρες https://www.tanea.gr/2012/06/14/opinions/tha-paradothoyme-ston-lebiathan/

Η ώρα των ηγεσιών

Τα Νέα, 18.6.2012

(..)»Το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου δεν προσφέρεται για αυτονόητες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Κατά συνέπεια, ήρθε η στιγμή κατά την οποία οι ηγεσίες, αφού αρχειοθετήσουν πλέον όλες τις προεκλογικές τακτικές προσέλκυσης ψηφοφόρων, πρέπει να τοποθετηθούν υπεύθυνα έναντι των υποστηρικτών τους, αλλά και του εκλογικού σώματος συνολικά, σχετικά με το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας.

Τώρα ξεκινά ο πραγματικός διάλογος για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα συναρθρώσει τις στοχοθεσίες των επιμέρους κυβερνητικών προγραμμάτων των κομμάτων, τόσο αυτών που θα αναδειχθούν κυβερνητικοί εταίροι όσο και εκείνων που θα αναλάβουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι μια απαραίτητη συνθήκη, προκειμένου να διασφαλισθεί η νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος η οποία αδιαμφισβήτητα έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλά.»

πλήρες άρθρο https://www.tanea.gr/2012/06/18/opinions/i-wra-twn-igesiwn/

Η βιώσιμη διακυβέρνηση

Τα Νέα, 12.7.2012

«Νομίζω ότι η έννοια της βιώσιμης διακυβέρνησης μπορεί να λειτουργήσει ως η θεμελιώδης προγραμματική έννοια. Στο παρελθόν άλλες έννοιες, όπως ο εκσυγχρονισμός, υιοθετήθηκαν με την ίδια λογική, όμως ουδέποτε απέκτησαν ένα σαφές περιεχόμενο ικανό να προσδιορίσει τους στόχους των πολιτικών, με αποτέλεσμα την υστέρηση του κυβερνητικού έργου και την αδυναμία ικανής πολιτικής διεύθυνσης.»

πλήρες άρθρο https://www.tanea.gr/2012/07/12/opinions/i-biwsimi-diakybernisi/

Εταίροι ή απέταιροι;

Τα Νέα, 16.8.2012

«Η λειτουργία της κυβέρνησης, λοιπόν, πάσχει από την ανεπαρκή θεσμοθέτηση του τρόπου λήψης αποφάσεων και γενικότερα της πολιτικής διεύθυνσης. Είναι προβληματική η εξισορρόπηση που επιχειρείται μεταξύ της τυπικής εξουσίας που αντιστοιχεί στον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης και της άτυπης επιρροής των κομματικών ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το έλλειμμα νομιμοποίησης μπορεί να διορθωθεί μόνον εφόσον θεσμοθετηθούν θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης για τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ώστε η διαβούλευση, η λήψη αποφάσεων και η πολιτική ευθύνη να αποκτήσουν ουσιαστικά θεσμικά ερείσματα, άρα και νομιμοποίηση.»

πλήρες άρθρο https://www.tanea.gr/2012/08/16/opinions/triti-apopsi-etairoi-i-apetairoi/